Wat zocht parket bij VRT?
In het onderzoek naar de beschuligingen aan het adres van Bart De Pauw heeft gisterenavond een huiszoeking plaatsgevonden in de VRT-gebouwen. Het parket van Antwerpen is van plan om de waarheid te achterhalen achter de beschuldigingen.
Ook de CEO van de VRT, Paul Lembrechts, werd bevraagd, net als de medewerkers van de preventiedienst. Bij deze preventiedienst zijn de actrices hun verhaal komen doen. Onderzoekers zullen wellicht de namen opvragen van deze vrouwen. Als de namen in het dossier staan, zal het parket hiervan ook op de hoogte gebracht worden, ook al zijn preventie-adviseurs in principe gebonden aan hun beroepsgeheim. De vraag is nu wel of de vrouwen hun anonimiteit gaan kunnen bewaren.
Bart De Pauw benadrukte gisteren in een reactie dat de huiszoeking er niet is gekomen na een klacht van hemzelf. Ook al had hij het de voorbije dagen verschillende keren over mogelijke juridische stappen die hij zou ondernemen. Het parket heeft ook bevestigd dat zij het initiatief genomen hebben voor deze huiszoeking.
Deze week zette de VRT de samenwerking met goudhaantje Bart De Pauw per direct stop na verschillende klachten over grensoverschrijdend gedrag. Het zou gaan om stalking waarbij De Pauw gedurende lange tijd een grote hoeveelheid berichtjes zou gestuurd hebben naar vrouwen die meewerkten aan producties die hij leidde. Deze sms'en zouden expliciet en soms zelf vulgair geweest zijn.
Het is pas sinds vorig jaar dat stalking of belaging geen klachtmisdrijf meer is. Het parket kan hierdoor dus zelf een onderzoek starten, zonder dat één van de vrouwen een klacht heeft ingediend.
(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)