Tagtik

Wegenwerken veroorzaken 10 % dodelijke verkeersongevallen

"Elke dag sterven of raken meer dan twee mensen gewond bij verkeersongevallen op wegen waar er werken plaatsvinden. Eén ongeval op tien gebeurt op een verkeerswerf", zegt Benoît Godart van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.

Zich baserend op zijn statistieken, is het klaar en duidelijk dat zones waarin er wegenwerken plaatsvinden, een enorme risicofactor vormen en de kans op een ongeval exponentieel vergroten. Wat nog meer zorgen baat, is het onverantwoorde rijgedrag van de meeste Belgische chauffeurs bij wegenwerken.

Uit een studie van de Vinci Foundation, die gehouden werd in 11 landen van de EU, blijkt dat de Belg zich niet veel aantrekt van de snelheidslimieten die opgelegd worden bij wegenwerken. Bijna 2 chauffeurs op drie respecteert er de maximumsnelheid niet.

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid wil de Belgische chauffeurs dan ook massaal sensibiliseren voor de gevaren bij wegenwerken. Zo zou er bijvoorbeeld in de rijopleiding meer aandacht kunnen aan geschonken worden. Ook extra snelheidscontroles bij wegenwerken kunnen een gedragswijziging te weeg brengen bij de Belgische chauffeurs.

(Skwadra and FvE by Tagtik/Source: La Dernière Heure/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren