Tagtik

Gevangenisstraffen tot 15 jaar geëist in de chantagezaak Schumacher

De Duitse rechtbanken hebben woensdag drie verdachten veroordeeld in verband met een poging tot chantage van de familie van voormalig Formule 1-kampioen Michael Schumacher.

Een 53-jarige vader en zijn 30-jarige zoon, die in het Duitse Wuppertal wonen, worden ervan beschuldigd 15 miljoen euro te hebben proberen af te persen van de familie van de autopiloot door te dreigen met het publiceren van gegevens op het darknet die de familie niet gepubliceerd wilde hebben, volgens een verklaring van het Openbaar Ministerie.

De vader kocht de gegevens naar verluidt “voor een bedrag van 5 cijfers” van een voormalige beveiligingsbeambte die voor de familie van Michael Schumacher werkte, voegde het eraan toe. De voormalige beveiliger wordt ervan beschuldigd de gegevens zonder toestemming te hebben gekopieerd “ten laatste toen hij zijn functie verliet in maart 2021”. De beelden waren bijzonder gevoelig, omdat ze Michael Schumacher lieten zien voor en na zijn skiongeluk in 2013.

Eind 2013, in het Franse wintersportoord Méribel, liep de zevenvoudig F1-kampioen een ernstig hoofdletsel op. Hij bracht bijna zes maanden door in een geïnduceerde coma en wordt sindsdien behandeld in zijn huis in Zwitserland, ver weg van de media.

Op 3 juni en in de dagen daarna belde het oudste lid van het chantageduo herhaaldelijk een medewerkster van de familie om haar de 15 miljoen euro af te persen. De medewerkster eiste naar verluidt bewijs dat de gegevens inderdaad in zijn bezit waren, waarop de afperser zijn zoon te hulp riep om gegevens te versturen vanaf een technisch onvindbaar e-mailadres.

De oudste afperser hangt een gevangenisstraf van één tot vijftien jaar boven het hoofd. Zijn zoon, die beschuldigd wordt van medeplichtigheid, hangt een lagere straf boven het hoofd en is op vrije voeten. De voormalige bewaker van de familie Schumacher wordt twee keer aangeklaagd: medeplichtigheid aan een poging tot afpersing en schending van de privacy. Er staat hem een “zware” gevangenisstraf te wachten volgens het openbaar ministerie in Wuppertal, wiens verzoek om voorgeleiding voor het proces nog moet worden goedgekeurd door de rechter.

(Adrien Corée/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren