Tagtik

Aanhangers van Poetin verrassen: "Deze oorlog moet nu stoppen"

Sinds het begin van de grootschalige oorlog van Rusland tegen Oekraïne onderzoekt de autonome denktank Public Sociology Laboratory hoe gewone Russen tegen het conflict aankijken.

De groep maakt gebruik van diepte-interviews met zogenaamde 'niet-tegenstanders' van de oorlog, d.w.z. mensen die openlijk hun steun aan de invasie betuigen of geen afkeuring uitspreken. Volgens het onderzoek komt het conformisme dat de samenleving blijkbaar vertoont eerder voort uit een passieve aanvaarding van de omstandigheden dan uit enthousiaste steun voor de regering en haar militaristische beleid.

Er is veel gesproken over de vermeende ideologische betrokkenheid van Rusland - en de Russen - bij de huidige invasie in Oekraïne. Maar is de propaganda van het Kremlin er echt in geslaagd om zijn burgers ervan te overtuigen dat hun land een rechtvaardige oorlog voert, tegen Kiev of tegen de krachten van het 'collectieve Westen'?

Het onderzoek suggereert dat twee jaar oorlog de meerderheid van de Russen geen beter begrip heeft gegeven van de oorzaken, doelstellingen of het doel van het conflict.

Als het doel van de oorlog niet duidelijk is, kan zo'n conflict niet "de zaak van het volk" worden.

Deze observatie wordt door velen gedeeld. In de ogen van veel geïnterviewden vergroot de oorlog van Rusland tegen Oekraïne alleen maar de kloof tussen de regering en het volk, wat suggereert dat een einde aan de vijandelijkheden absoluut noodzakelijk is voor het ontstaan van een nieuwe politiek die in staat is om de zeer reële binnenlandse problemen van Rusland op te lossen. 

Maar hoe zit het met degenen die de oorlog oprecht steunen en de verklaarde ambitie van het Kremlin om de oorlog te winnen? Zou deze groep het draagvlak van het Kremlin kunnen vormen voor zijn radicale militaristische beleid? Zulke enthousiastelingen bestaan natuurlijk. De meerderheid van hen ziet de oorlog echter nog steeds niet als rechtvaardig en gelooft niet dat de doelen ervan geldig zijn.

(SR and FM for Tagtik/Source: The Insider/Photo: Sonia Dauer via Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren