Tagtik

Belgen zorgen er voortaan voor dat NASA veilig terugkeert van mars

Het VKI, voluit het von Karman Institute for Fluid Dynamics, is een onderzoeks- en opleidingsinstelling uit Sint-Genesius-Rode die in de wereld van de lucht- en ruimtevaart een gerespecteerd instituut is. Een gloednieuwe samenwerking zet de kennis en expertise van deze vernufte Belgen nog maar eens in de verf.

Het von Karman Institute (VKI) heeft immers woensdag in New York een akkoord met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ondertekend voor structurele samenwerking. Het VKI heeft veel expertise omtrent stromingsdynamica of de manier waarop gassen en vloeistoffen zich bewegen. Al jarenlang werkte de Belgische instelling zonder echt samenwerkingsakkoord samen met NASA. Zo kwamen er studenten van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zich in Sint-Genesius-Rode specialiseren in stromingsdynamica en konden Belgische studenten hun kennis verruimen bij de NASA. Woensdag werd echter een officieel samenwerkingsakkoord ondertekend waardoor die samenwerking voortaan structureel zal gebeuren, vertelt Peter Grognard, managing director van het VKI.

Het von Karman Institute zal bijvoorbeeld voor de NASA wiskundige modellen uitwerken en testen uitvoeren over de hittebestendigheid van de Marsverkenners die de Amerikanen naar de rode planeet willen sturen. Op die manier gaan de Belgen er mee voor zorgen dat de Amerikaanse ruimtevaarttuigen hun gevaarlijke terugkeer in de atmosfeer goed doorstaan.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren