Tagtik

Bondgenoot Poetin: "Westen snapt niet hoe gevaarlijk risico op wereldwijd conflict is"

Sergei Chemezov, een belangrijke bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin en CEO van Rostec, een wapenleverancier van het Russische leger, heeft gewaarschuwd dat de voortdurende steun van de VS en het Westen aan Oekraïne zou kunnen escaleren in een wereldwijde conflict. Dat meldde hij in een interview met persbureau Reuters.

Chemezov benadrukte dat Rusland vertrouwen blijft houden in zijn militaire capaciteiten terwijl het het derde jaar ingaat van wat het Kremlin een "speciale militaire operatie" in Oekraïne noemt. Hij herhaalde dat het conflict in wezen tussen het Westen en Rusland gaat. Hij beschuldigt de VS ervan de oorlog te provoceren door Oekraïne van wapens te voorzien en aanvallen op Russisch grondgebied mogelijk te maken.

Na een Oekraïense inval in de Russische regio Koersk beloofde Poetin een "gepaste" reactie, maar hij heeft nog niet gespecificeerd welke acties zullen worden ondernomen. Chemezov, een voormalig KGB-generaal, deed de impact van Westerse sancties op de Russische economie af als onbeduidend en beweerde dat Rostec en Rusland zich hebben aangepast, en zelfs hebben geprofiteerd van het vertrek van Westerse bedrijven. 

Chemezov stelde dat Russische defensiebedrijven essentieel zullen blijven voor de economie en merkte op dat er ondanks een daling in de export door de oorlog sterke internationale interesse is in Russische wapens. De opmerkingen van Chemezov weerspiegelen een verhard standpunt binnen de inner circle van Poetin en benadrukken het standpunt van het Kremlin dat het conflict een existentiële strijd is tegen een tanend Westen.

(HL/Source: Reuters, Japan Times/Illustration picture: DPA picture alliance / Russian Look | Kremlin Pool)

Ook dit kan u interesseren