Tagtik

Brabantse trekpaarden eindigen voortaan niet meer als Japanse sushi

Op de jaarmarkt van het Vlaams-Brabantse Herne werd afgelopen maandag het 1000e trekpaardveulen voorgesteld dat geboren werd dankzij de “veulenpremie” van de provincie Vlaams-Brabant. Sinds 2011 geeft de provincie immers een subsidie aan Vlaams-Brabantse fokkers voor elk veulen van het Brabants trekpaard dat geboren wordt. Om misbruik te voorkomen werd deze premie intussen wel in twee gesplitst want in het verleden werden trekpaarden verkocht aan Japan om er sushi van te maken.

“Elk jaar worden er 90 tot 100 veulens geboren in Vlaams-Brabant”, zegt gedeputeerde voor Platteland Gunther Coppens (N-VA) op Radio 2 Vlaams-Brabant. “En dit jaar mogen we “Dina van Zandgroeven van Brabant” voorstellen. Als het paard in Brabant geboren wordt, krijgt het ook altijd de achternaam “van Brabant”. Dina werd in Huldenberg geboren en is nummer 1000. Daar zijn wij erg trots op, want we willen dat vanuit de provincie ook heel erg steunen. Aan de bezoekers van de jaarmarkt van Herne werden daarom ook suikerbonen uitgedeeld. Bij de geboorte krijg je een premie en een paar jaar later moet het veulen dan een bekwaamheidsproef afleggen, dan krijg je het tweede deel van de premie. Dat is ingevoerd omdat in het verleden trekpaarden geboren werden, en nadat fokkers hiervoor hun premie hadden gekregen werden ze verkocht aan Japan om daar sushi van te maken. Ongelofelijk! Dat willen we vermijden, vandaar de bekwaamheidsproef zodanig dat er geïnvesteerd wordt in het veulen", aldus Coppens.

Geen trekpaarden meer naar Japan
“Gelukkig worden er nu dus geen trekpaarden meer naar Japan gestuurd. Maar wat ik me heb laten vertellen, is dat trekpaard een vervanger was voor walvisvlees. Op een bepaald moment mocht walvisvlees niet meer en trekpaardenvlees bleek daar erg op te lijken. De Japanners zaten niet in met ons erfgoed en onze waarden, en vonden dat natuurlijk erg makkelijk. Maar wij vanuit Vlaams-Brabant vonden dat een verschrikkelijk idee en daarom dat de premie dus werd aangepast, zodat de dieren levend hier blijven en opgevoed worden als degelijke Brabantse trekpaarden”, aldus Coppens.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2 Vlaams-Brabant/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren