Tagtik

"Brussels is extreem gevaarlijk aan het worden"

Maandagochtend was Françoise Bertieaux (minister van Hoger Onderwijs, Universitaire Ziekenhuizen, Jeugdzorg, Justitiehuizen, Jeugd en de Promotie van Brussel in de Franse Gemeenschapsregering en lid van de Belgische liberale partij Mouvement Réformateur) te gast bij de Franstalige radiozender Bel RTL. Zij had het over de talloze schietpartijen die Brussel de afgelopen dagen teisterden.

Voor de minister is het tijd om te handelen en dat moet snel gebeuren. Ze veroordeelde het gebrek aan reactievermogen van de autoriteiten en de ongecontroleerde ontwikkeling van stadswijken waar wetteloosheid heerst.

"Als we eerder waren opgetreden tegen een reeks kleine misdrijven en criminele acties, dan was het nooit zover kunnen komen. Nu hebben we een punt bereikt waarop het zo niet verder kan", aldus de minister. "We moeten niet bang zijn, maar Brussel is een extreem gevaarlijke stad aan het worden, een stad waar wetteloosheid in te veel wijken wortel heeft geschoten."

Na de recente schietpartijen die Brussel op zijn grondvesten deed daveren, stroomden de politieke reacties binnen. Paul Van Tigchelt, de Belgische minister van Justitie verklaarde: "Als de drugsmaffia in het nauw gedreven wordt, wordt ze nerveus. Dat is wat we nu zien. Ik heb altijd gezegd dat de dingen slechter zouden worden voordat ze beter zouden worden". Voor Annelies Verlinden, de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, is en blijft de strijd tegen drugscriminaliteit een prioriteit.

(HL with AsD/Source: 7sur7/Illustration picture: Adrien Delforge on Unsplash)

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren