Tagtik

Crèmekar aan ingang Auschwitz: not done?

Op enkele honderden meters van de toegangspoort van het voormalige vernietigingskamp in Auschwitz staat nu een kraampje waar ijsjes en wafels verkocht worden. Dat vinden heel wat mensen ongepast.

Het ijskraampje dook een paar dagen geleden voor het eerst op dichtbij de ingang, alsof het een vrolijke toeristische attractie is. 

“Een gebrek aan respect voor een bijzonder historische plaats. Hier geven we om geschiedenis en onderwijs, om het gedenkteken... de bewoners zijn boos omdat het er vreselijk uitziet", stelt woordvoerder Bartosz Bartyzel van het Auschwitz Museum. Het Auschwitz Museum noemde het “niet alleen een voorbeeld van esthetische smakeloosheid, maar ook van gebrek aan respect voor een bijzondere historische plaats”.

De uitbater van het kraampje doet wettelijk gezien niets verkeerd, maar het Auschwitz Museum hoopt toch dat de lokale autoriteiten zullen ingrijpen.

Auschwitz was een concentratiekampcomplex dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland rondom de Poolse stad Oświęcim in het geannexeerde deel van Polen werd opgezet. Ongeveer 1,3 miljoen mensen werden naar Auschwitz gedeporteerd. Van hen zijn er ongeveer 1,1 miljoen om het leven gekomen; het grootste deel van de slachtoffers werd vergast.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren