Tagtik

Criminelen in het leger keren zich tegen Poetin

Russische legerrekruten uit de gevangenissen zullen niet langer gratie of volledige betalingen ontvangen voor de gevechten in Oekraïne. Zo meldt de onafhankelijke Russische media IStories.

Moskou rekruteert sinds de zomer van 2022 gevangenen voor zijn oorlog, eerst met de Wagner-huurlingencompagnie, daarna rechtstreeks onder toezicht van het Russische Ministerie van Defensie.

Gevangenen, zelfs degenen die veroordeeld waren voor geweldsmisdrijven, kregen gratie beloofd na het voltooien van een militair contract van zes maanden. De meeste veroordeelde rekruten die in het Russische leger dienden, werden toegewezen aan Storm Z-aanvalseenheden, die als kanonnenvoer werden gebruikt en zware verliezen leden. De situatie veranderde echter in september 2023, toen de Storm Z-eenheid werd vervangen door Storm V-formaties, meldt de BBC.

"Volgens uw documenten wordt u voorwaardelijk vrijgelaten. Alles gebeurt precies zoals voor contractsoldaten, maar er is geen gratie meer en u zult dienen tot het einde van de speciale militaire operatie (term gebruikt door Rusland om te verwijzen naar zijn invasie van Oekraïne)", meldt de BBC, daarbij verwijzend naar een bericht dat was geplaatst in een onlinegroep die werd gebruikt door familieleden van de veroordeelden.

(Tagtik/Source: IStories/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren