Tagtik

De bevestiging is er: Poetin liet zijn belangrijkste tegenstander vergiftigen

De Russische onderzoekswebsite The Insider heeft toegang gekregen tot honderden officiële documenten over de dood van de Russische oppositieleider Alexei Navalny op 16 februari 2024 in de strafkolonie Polar Wolf in het hoge noorden van Rusland.


Officieel werd de dood van Navalny toegeschreven aan natuurlijke oorzaken. De Russische commissie die zijn dood onderzocht, verklaarde in juli dat de zaak “niet van criminele aard” was. 

Uit de inhoud van de documenten in het bezit van The Insider blijkt echter dat de Russische autoriteiten systematisch verwijzingen hebben verwijderd naar de symptomen waaraan Navalny leed. Symptomen die niet overeenkwamen met de officiële doodsoorzaak van de Russische overheid. Zoals bevestigd door medische experts wijzen deze symptomen er duidelijk op dat Navalny werd vergiftigd.


De documenten bevestigen de verklaring van Yulia Navalnaya, de vrouw van de Russische oppositieleider, dat "in de laatste minuten voor zijn dood, [Alexei] klaagde over een scherpe pijn in zijn maag”. 

Desondanks is de officiële conclusie van de Russische autoriteiten dat Navalny een natuurlijke dood stierf en dat er geen kwaad opzet mee gemoeid was. Deze versie wordt volledig tegengesproken door de documenten die door The Insider zijn ingekeken.

(PP with FM/Source: The Insider/Photo: Tagtik)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren