Tagtik

De Russische agressor betaalt eindelijk

Om de last voor de Europese belastingbetalers te verlichten, riepen Olena Halushka, medeoprichter van het International Center for Ukrainian Victory, en Leonid Litra, onderzoeker bij het New Europe Centeret, op tot “de inbeslagname van de activa van de Bank of Russia”. Le Monde geeft een gedetailleerd overzicht van hun ideeën.

Terwijl de tweede verjaardag van de Russische invasie in Oekraïne een gelegenheid was om de acties te evalueren die al door Europese staten waren ondernomen, was het het uitgelezen moment voor het organiseren van toekomstige operaties, het opvoeren van de inspanningen en “het initiatief nemen om de overwinning van Oekraïne te steunen.” 

In Frankrijk bijvoorbeeld aarzelde president Emmanuel Macron niet om zijn steun aan Oekraïne te betuigen en tot de kern van de zaak door te dringen. Met een uitnodiging om lid te worden van de NAVO, de levering van Scalp-raketten, de ontwikkeling van een tankcoalitie en de mogelijkheid om troepen naar Oekraïne te sturen, heeft Macron geholpen om het Oekraïense leger te versterken en het bevoorradingsproces aan Russische zijde een halt toe te roepen. Toch richt de oorlog nog steeds verwoestingen aan.

“Een optie om de last voor de Europese belastingbetalers te verlichten, vooral als de Amerikaanse hulp helemaal stopt, is de inbeslagname van de activa van de Bank of Russia voor een totaalbedrag van 300 miljard dollar.” Zolang Rusland de herstelbetalingen niet doet, hebben de G7-landen toegezegd deze bevroren tegoeden niet terug te geven. 410 miljard dollar: dat is het totale verlies dat Oekraïne heeft geleden in het eerste jaar van het conflict. En de schade blijft toenemen.  

En het lijkt erop dat Olena Halushka en Leonid Litra zijn gehoord, want afgelopen mei hebben de EU-27 een “principeakkoord” bekrachtigd over de inbeslagname van inkomsten uit bevroren Russische tegoeden in de Europese Unie om Oekraïne te bewapenen. Er zou tussen de 2,5 en 3 miljard euro per jaar kunnen worden vrijgemaakt voor Kiev. 

En de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, kondigde op vrijdag 20 september aan dat “de Commissie de voorstellen heeft aangenomen die de Europese Unie in staat zullen stellen om 35 miljard euro te lenen” aan Kiev. Ze zei verder dat dit “een enorme stap voorwaarts” was. Een lening mogelijk gemaakt door bevroren Russische tegoeden. “Ursula von der Leyen voegde daaraan toe: “We hebben er nu alle vertrouwen in dat we deze lening snel aan Oekraïne kunnen verstrekken, ook al staat de winter voor de deur en belooft het een strenge winter te worden in Oekraïne, waar de vijand veel energie-infrastructuur heeft vernietigd.”

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: Le Monde/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren