Tagtik

"De wereld moet zich zorgen maken": Poetin dreigt de nucleaire trekker over te halen

De inval van Poetin in Oekraïne, oftewel de "speciale operatie", heeft de wereldorde ernstig verstoord en de angst voor een kernoorlog weer aangewakkerd.

De politieke elite van Rusland waarschuwde al op 11 januari dat als Oekraïne, met wapens die door de VS zijn geleverd, een aanval zou doen op de raketlanceerinstallaties van Rusland, het risico op een nucleaire reactie zou verhogen. 

Volgens kernwapendeskundige William Alberque is de nucleaire dreiging "een van de meest urgente kwesties in het conflict geworden", meldt The Daily Digest.

Er zijn twee soorten kernwapens: strategische kernwapens, die gebruikt worden om een land rechtstreeks aan te vallen, en niet-strategische (of tactische) kernwapens, die gebruikt worden in de 'frontlinie', met een korter bereik.

Volgens Poetin is het Russische kernwapenarsenaal een garantie voor de soevereiniteit en almacht van het land. Omdat Rusland ervan overtuigd is dat het Westen terughoudend zal zijn om vergeldingsmaatregelen te nemen en niet meer slachtoffers zal willen maken, worden niet-strategische kernwapens een drukkingsmiddel. Ze kunnen worden gebruikt om externe mogendheden en tegenstanders ervan te overtuigen zich niet te mengen in "conflicten die de Russische belangen raken".

Volgens Alberque zouden Russische leiders kernwapens kunnen gebruiken om hun doelen te bereiken... En zelfs als ze dat niet doen, "moet de wereld zich toch zorgen maken", aldus Alberque nog. 
 
(PP with AsD/Source: The Daily Digest/Illustration picture: Pixabay)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren