Tagtik

"Derde Wereldoorlog vermijden? Daarvoor is het al te laat"

Sinds de invasie van Rusland in Oekraïne doemt de dreiging van een Derde Wereldoorlog op als een zwarte wolk die klaar staat om de hemel te doorbreken. Richard Overy, een Brits historicus, gelooft dat er verschillende spanningspunten zijn die ertoe kunnen leiden dat de mensheid (opnieuw) een nieuw mondiaal conflict zal beleven. 

In een artikel gepubliceerd door de Telegraph zet Richard Overy zijn redenering uiteen en deelt hij verschillende scenario's die tot oorlog zouden kunnen leiden. Hij noemt onder andere de ontwikkeling van een kernbom door Iran. "De Verenigde Staten zouden op een dergelijk gevaar kunnen reageren door te dreigen met een militaire invasie, vergelijkbaar met die van de Golfoorlog, een situatie die Iran niet zou tolereren", meldt The Daily Digest. 

Rusland en Noord-Korea, die getuige zijn van de bewegingen van het Amerikaanse leger in Iran, zouden deelnemen aan het conflict en Iran helpen. Een somber scenario dat de Verenigde Staten ertoe zou brengen steun te zoeken bij hun bondgenoten en Rusland om het slagveld te betreden. Volgens de Britse historicus "zou er een nucleaire impasse ontstaan, maar de gespannen situatie zou in een ramp kunnen eindigen. De Derde Wereldoorlog zou beginnen met een uitwisseling van nucleair vuur en de rest is geschiedenis". 

Een oorlog tussen China en Taiwan of verdeeldheid tussen het Westen en de autoritaire regeringen van de wereld: het zijn maar twee andere scenario's die Richard Overy ook schetst en die eveneens een Derde Wereldoorlog zouden kunnen veroorzaken. 

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: The Daily Digest/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren