Tagtik

Dit is Moskou van plan met het gevreesde Wagner-leger in Afrika

Moskou reorganiseert zijn militaire aanwezigheid op het Afrikaanse continent. Rusland lanceert een nieuwe gewapende structuur om de Wagner-groep over te nemen, het huurlingenbedrijf dat was opgericht door de inmiddels overleden Yevgeny Prigozhin.

Wagners naam verdwijnt, maar de verwijzing naar nazi-Duitsland blijft bestaan. De Russische aanwezigheid in de Sahel heeft intussen ook gekozen voor een nieuwe naam: Africa Corps.

Terwijl de paramilitaire groep haar naam te danken had aan de bewondering van haar oprichter, Dmitri Outkin, voor de Duitse componist die de esthetiek van het Derde Rijk beïnvloedde, is deze nieuwe naam rechtstreeks geïnspireerd door het Afrika Korps, de Duitse bataljons die in Noord-Afrika vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Naast deze overeenkomsten, gaat de doorstart van het beveiligingsbedrijf van Yevgeny Prigojine door de Russische staat verder. Leider Prigojine was in Moskou in ongenade gevallen sinds de mislukte opstand. Hij stierf op 23 augustus plots in een vliegtuigcrash toen er een granaat ontplofte aan boord. 

(Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren