Tagtik

Elke week sterven nog 1.000 Europeanen aan coronavirus

"COVID-19 vormt niet langer een noodsituatie voor de volksgezondheid", zei de regionale directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar het coronavirus is zeker niet verdwenen en zorgt nog steeds voor slachtoffers, waarschuwde hij...

Covid-19 eist ongeveer duizend levens per week op het Europese continent, waarschuwde het Europese kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op dinsdag 27 juni.

Cijfers die waarschijnlijk nog een onderschatting zijn omdat het aantal landen dat regelmatig sterfgevallen als gevolg van Covid-19 aan de WHO meldt, blijft dalen, zo geeft regionaal directeur Hans Kluge toe. Hij drong er bij de autoriteiten trouwens op aan om de vaccinatiegraad van ten minste 70% van de kwetsbare bevolking te waarborgen.

"Hoewel het niet langer om een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid gaat, is Covid-19 niet verdwenen", zei hij. Ter herinnering: de WHO verklaarde op 5 mei dat de pandemie in haar ogen niet langer een wereldwijde noodsituatie op gezondheidsgebied was.

Volgens de VN-functionaris blijft COVID "een complexe ziekte waar we nog heel weinig vanaf weten", hoewel één op de 30 Europeanen de afgelopen drie jaar aan langdurige Covid heeft geleden. Dat zijn ongeveer 36 miljoen mensen.

"We moeten doorgaan met het aanpakken van de langetermijngevolgen van Covid, zoals long Covid (...). Deze blijven wereldwijd een grote impact hebben op de gezondheid en kunnen niet worden genegeerd", benadrukte Catherine Smallwood, verantwoordelijk voor noodsituaties.

(Skwadra and LM by Tagtik/Source: Le Monde/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren