Tagtik

Europarlementslid verdacht van spionage voor Moskou

Tatjana Zdanoka, lid van het Europees Parlement, heeft tientallen jaren openlijk Moskou verdedigd vanuit Riga en Straatsburg. Volgens The Insider werkte ze voor de Russische veiligheidsdienst FSB, de opvolger van de KGB.

Tatjana Zdanoka, een Lets lid van het Europees Parlement, is sinds ten minste 2005 een agente van de Russische inlichtingendiensten. Dat onthulde The Insider, in samenwerking met de nieuwswebsite Delfi Estonia, het Letse centrum voor onderzoeksjournalistiek Re:Baltica en de Zweedse krant Expressen.

De uitgelekte e-mails tussen Zdanoka en twee bekende Russische agenten bevatten expliciete en gedetailleerde verslagen van Zdanoka aan haar contactpersonen waarin zij haar werk als Europees wetgever beschrijft, vooral wanneer die officiële taken verband houden met het bevorderen van pro-Kremlin gevoelens in haar geboortestreek in de Baltische staten. 

Andere correspondentie betreft de organisatie van fysieke ontmoetingen in Moskou of Brussel tussen Zdanoka en haar Russische tussenpersoon, evenals verzoeken om financiering uit Russische bronnen ter ondersteuning van haar politieke activiteiten in Letland en het Europees Parlement. 

Bij ten minste één gelegenheid vroeg ze om geld voor het organiseren van een bijeenkomst ter herdenking van de overwinning van het Rode Leger in de Tweede Wereldoorlog.

Zdanoka was een van de 13 Europarlementsleden die in maart 2022 tegen een resolutie stemden die de inval van Rusland in Oekraïne veroordeelde.

Het Europese Parlement is maandag met een onderzoek begonnen. De 73-jarige Zdanoka ontkent alle beschuldigingen.

(PP with FM/Source: The Insider, Politico/Illustration picture: Pixabay)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren