Tagtik

Historisch besluit: 200 miljard euro van Russen geblokkeerd om Oekraïne te helpen

Ondanks dreigementen en waarschuwingen van het Kremlin houdt de Europese Unie miljarden euro's aan activa van de Russische Centrale Bank geblokkeerd vanwege beperkende maatregelen die aan Moskou zijn opgelegd omwille van de oorlog in Oekraïne.

Deze week heeft de EU de eerste stap gezet om centrale effectenbewaarinstellingen te dwingen het geld van de uitzonderlijke winsten afzonderlijk te erkennen en te gebruiken voor de financiering van de wederopbouw van Oekraïne.

Direct na de invasie op 24 februari 2022 was een van de eerste maatregelen van de EU het verbieden van transacties die verband hielden met het beheer van de reserves en activa van de Centrale Bank van Rusland. Als gevolg hiervan werden miljarden ‘bevroren’. Volgens schattingen ligt dit cijfer rond de 200 miljard, hoewel het dichter bij de 300 miljard ligt als we de bezittingen van andere G7-landen optellen, die net als de EU hebben gesproken over de manier waarop dit geld kan worden gebruikt om Kiev te helpen het land weer op te bouwen in deze monumentale crisis.

(Tagtik/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren