Tagtik

Intimidatie: Moskou wil Europese leiders arresteren en berechten

Rusland heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen leiders van de Baltische staten en Polen, waaronder de Estse premier Kaja Kallas, die het beschuldigt van ‘het beledigen van de Russische geschiedenis’.

Het is de eerste keer dat Rusland een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd tegen een zittende leider sinds het begin van zijn militaire offensief in Oekraïne twee jaar geleden.

Deze operatie zette de betrekkingen van het Kremlin met zijn buren, van wie velen afkomstig zijn uit de voormalige Sovjet-Unie of het voormalige Oostblok, onder druk.

De Russische regering legt uit dat de toevoeging van deze drie Baltische leiders aan de lijst van gezochte personen te danken is aan hun medewerking bij de vernietiging en beschadiging van monumenten voor Sovjet-soldaten in de Baltische republieken.

“Deze mensen zijn verantwoordelijk voor beslissingen die de facto een belediging vormen voor de geschiedenis, mensen die vijandige acties ondernemen tegen de historische herinnering, tegen ons land”, verklaarde de woordvoerder van het Russische presidentschap, Dmitri Peskov.

(Tagtik/Source: AFP/Picture: Vitolda Klein for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren