Tagtik

IS-K eist bloedige aanslagen op luchthaven Kaboel op

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel hebben zich donderdagavond twee explosies voorgedaan. Een eerste bom werd tot ontploffing gebracht net buiten ‘Abbey Gate’, een van de toegangspoorten van de luchthaven. Een tweede bom explodeerde een korte tijd later aan het nabijgelegen Baron Hotel. Volgens de Amerikanen gingen twee zelfmoordbommen af en openden gewapende mannen vervolgens het vuur.

Al zeker 100 mensen kwamen om het leven bij de twee terreuraanslagen in Afghanistan. Bij de aanslagen raakten ook minstens 140 mensen gewond. Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich 72 burgers en 28 talibanleden. Volgens het Pentagon stierven ook 13 Amerikaanse militairen, onder wie zeker 10 mariniers en één lid van de medische staf. 18 anderen raakten gewond.

IS heeft de twee aanslagen opgeëist en zegt dat Amerikanen en Afghaanse “collaborateurs” het doelwit waren. Via het propagandakanaal Amaq werd bericht dat IS-strijder Abdul Rahman al-Logari voorbij checkpoints van de taliban en beveiliging van de Amerikanen is geraakt en vervolgens op minder dan vijf meter van verzamelde Amerikaanse soldaten, vertalers en “collaborateurs”, aan een kamp waar Amerikaanse troepen papierwerk verifieerden van mensen die voor het leger werkten, zijn bommen deed ontploffen.

Er worden de komende dagen, weken en maanden nog veel meer aanslagen van IS verwacht. De Amerikanen houden aan de luchthaven rekening met autobommen, raketaanvallen en zelfmoordterroristen die zichzelf opblazen.

Amerikaans president Joe Biden heeft de militaire leiding intussen de opdracht gegeven om operaties voor te bereiden tegen IS – om belangrijke bezittingen, leiderschap en faciliteiten te treffen op een gepast moment en gepaste plaats. “Aan de terroristen: we zullen niet vergeven. We zullen niet vergeten. We zullen jullie opjagen en laten boeten”, zei hij donderdagavond tijdens een persconferentie. Over het vinden van de IS-leiders die hierachter zitten, zei Biden: “We hebben redenen om te denken dat we weten wie ze zijn – al zijn we niet zeker – en we zullen manieren vinden, zonder grote militaire operaties, om ze te pakken.”

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren