Tagtik

"Is Oekraïne nog maar een voorsmaakje van de plannen van Poetin?"

Europese regeringsleiders blijven maar waarschuwen voor een mogelijk Russische agressie. Deze keer is het de beurt aan de Deense premier.

Volgens Mette Frederiksen, de premier van Denemarken, mag Europa niet dezelfde fout maken als in de jaren 1930. Dat heeft ze verklaard in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

Voor Frederiksen heeft Europa de voorbije decennia, sinds het einde van de Koude Oorlog, duidelijk niet genoeg geïnvesteerd om de eigen veiligheid te garanderen. Europa moet nu voor afschrikking zorgen door de defensiebudgetten te verhogen, want Russisch president Poetin zal het volgens haar niet houden bij Oekraïne.

"We zijn in het westen afhankelijker geworden van landen waarvan we niet afhankelijk zouden mogen zijn. Denk maar aan het gas uit Rusland en de nieuwe technologieën uit China", aldus de Deense premier over het 'naïeve Europa'.

"Ik denk dat we ons moeten afvragen: is dit het einddoel van Rusland? Of is het nog maar een voorsmaakje van wat het wil bereiken bij het opnieuw opbouwen van een Groot-Rusland?", zo klinkt het nog. "Rusland stoomt op dit moment een oorlogseconomie klaar. Over een paar jaar zal Moskou in staat zijn om een NAVO-land aan te vallen of uit te dagen als we geen werk maken van defensie en afschrikking."

(Fausto by Tagtik/Source: ft.com via HLN/Illustration picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren