Tagtik

“Binnen dit en 10 jaar zullen Rusland en de NAVO in oorlog zijn”

Veel Europese landen waarschuwen dat een conflict tussen Rusland en het Westen op handen is. Duitsland, Zweden, Noorwegen en Denemarken achten de kans op een langdurige oorlog groot.

Volgens de Estse inlichtingendienst staat dit conflict niet meteen voor de deur, maar zou het zich in de komende tien jaar kunnen afspelen.

De chef van de inlichtingendienst baseert zijn beoordeling op Russische plannen om het aantal troepen te verdubbelen dat gestationeerd is langs de grens met NAVO-lid Finland en de Baltische staten Estland, Litouwen en Letland, en op drone-invasies.

“Rusland heeft gekozen voor een confrontatie op lange termijn en het Kremlin voorziet waarschijnlijk een mogelijk conflict met de NAVO in de komende tien jaar of zo”, zei de heer Kaupo Rosin, verwijzend naar het rapport over bedreigingen voor de nationale veiligheid van Estland.

Een militaire aanval door Rusland is volgens Rosin “hoogst onwaarschijnlijk” op korte termijn, deels omdat Rusland zijn troepen in Oekraïne moet behouden. Een dergelijke aanval, voegde hij eraan toe, zou ook onwaarschijnlijk blijven als Europese landen het tempo van troepenversterkingen met de Russen zouden aanhouden. Een gedegen voorbereiding van de westerse landen is daarom cruciaal.

(FVDV and FM for Tagtik/Source : Reuters/Photo: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren