Tagtik

Geboren op 8 januari: David Bowie, de artiest van een andere wereld

David Robert Jones werd in 1948 in Londen geboren. Al op jonge leeftijd was hij geïnteresseerd in muziek. Hij sloot zich aan bij het schoolkoor en leerde fluit, piano en dans.

Gezien de passie van hun zoon schreven zijn ouders hem in op een middelbare school waar hij kunst en muziek kon studeren. Als puber speelde hij saxofoon in verschillende kleine groepen. Muziek zat absoluut in zijn bloed. Hij had ook een vulkanisch temperament, waardoor hij tijdens een ruzie met een vriend in zijn linkeroog werd gestompt. Hij hield er een constant verwijde pupil aan over. En een blik als geen ander!


Op zijn zestiende ging hij van school en volgde een opleiding tot mimespeler. Hij gaf de ene show na de andere en leerde van elk advies en elke ervaring, wat hem onmiskenbaar maakte tot de complete en unieke artiest die hij werd. Hij bleef optreden met een aantal bands en bracht zelfs een paar nummers uit, maar zonder succes. Hij ging van groep naar groep totdat “Space Oddity”, dat een paar dagen voor de lancering van Apollo 11 werd uitgebracht, hem eindelijk onder de aandacht van het grote publiek bracht.


Op de cover van zijn derde album, “The Man Who Sold The World”, poseerde hij wulps in een jurk, waarmee hij zijn androgyne kant liet zien. Hij zou de promotiecampagne voor het album in dezelfde outfit doen, wat zeker nieuwsgierigheid opwekte, omdat hij zo graag provoceerde, stoorde en speelde. Dat deed hij ook door het karakter van Ziggy Stardust te creëren, een buitenaards wezen dat naar de aarde kwam om een rockicoon te worden.


Het was met zijn groep The Spiders From Mars en deze intrigerende persoonlijkheid dat zijn roem zich tot buiten de grenzen van Groot-Brittannië verspreidde. David Bowie fascineerde, provoceerde en intrigeerde. Hij verschool zich achter zijn persona totdat hij zichzelf verloor aan de grenzen van de werkelijkheid. De zanger besloot deze rol, die hem en zijn band overspoelde, op te geven.


Bowie verhuisde naar de Verenigde Staten en werkte aan verschillende albums, die stuk voor stuk lovend werden ontvangen door pers en publiek. De zanger werd echter geplaagd door een drugsverslaving en werd steeds paranoïde. Dit weerhield hem er niet van om het ene nummer na het andere uit te brengen, met als hoogtepunt zijn Amerikaanse hitparade-topper “Fame”, opgenomen met John Lennon. "Nadat we elkaar in een club in New York hadden ontmoet, hebben Lennon en ik een aantal nachten doorgebracht om elkaar te leren kennen en te praten voordat we de studio in gingen om het nummer ‘Fame’ op te nemen. Die periode van mijn leven is niet erg duidelijk, ik heb veel wazige herinneringen, maar ik weet dat we urenlang over roem hebben gepraat: hoe het is om een leven te hebben gehad en er geen meer te hebben. Hoe graag je beroemd wilt zijn als je het niet bent en hoe graag je terug zou willen als je het wel bent”.

Aan het einde van de jaren 70 besloot de zanger om de intensiteit van zijn leven in Los Angeles, de drugs en de personages die hem geleidelijk in beslag hadden genomen, achter zich te laten. Hij verhuisde naar Zwitserland en daarna naar Duitsland, waar hij een flat deelde met Iggy Pop. Hij werkte aan wat hij zijn Berlijnse trilogie noemde, met de albums “Low”, “Heroes” en “Lodger” en een sobere wereldtournee.


Zijn populariteit bereikte een hoogtepunt met de release van “Let's Dance” in 1983, dat hij samen met Nile Rodgers (Chic) produceerde. Bowie gaf zijn zangcarrière echter geleidelijk op en richtte zijn aandacht op film, met “Goodbye Mr. Lawrence”. In de jaren 90 keerde hij echter terug naar het zingen en genoot hij een hernieuwd succes, voordat hij zich geleidelijk terugtrok uit de schijnwerpers, te wijten aan zijn slechte gezondheid.


Tot ieders verrassing kondigde hij begin 2013 de release van een nieuw album aan, in het grootste geheim opgenomen in New York. “The Next Day” zou gevolgd worden door “Blackstar”. Twee dagen na deze nieuwe release overleed Bowie op 10 januari 2016, overmand door de kanker die al jaren aan hem vrat. Als een laatste buiging was het album een succes, een laatste groet aan de immense artiest die hij was.

(Fausto with CMa - Photo: © Etienne Tordoir)


Foto: David Bowie in een van zijn laatste artistieke incarnaties met Tin Machine op het podium van Paradiso in Amsterdam (Nederland) in juni 1989. 

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren