Tagtik

“Poetin heeft een grote misrekening gemaakt”

Op vrijdag 23 februari onthulde Joe Biden enkele honderden extra sancties tegen Rusland, met als doel ervoor te zorgen dat de Russische president Vladimir Poetin “een nog hogere prijs betaalt voor zijn agressie jegens Oekraïne en zijn repressie in Rusland”.

In een verklaring ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de invasie van Oekraïne zei de Amerikaanse president dat "als Poetin de gevolgen van de dood en vernietiging die hij heeft veroorzaakt niet onder ogen ziet, hij zal doorgaan". Biden bekritiseerde Poetin omdat hij de veerkracht van een vrij volk onderschatte en geloofde dat hij zonder gevolgen een soevereine natie zou kunnen binnenvallen. En dit ondanks het feit dat de Amerikaanse hulp aan Oekraïne voorlopig geblokkeerd blijft door Republikeinse parlementariërs.

Biden kondigde een reeks maatregelen aan, gericht tegen zowel de personen die verantwoordelijk zijn voor de gevangenneming en de dood van tegenstander Alexei Navalny, als tegen de Russische militaire infrastructuur en tegen degenen die Rusland steunen bij het omzeilen van de bestaande sancties.

De Amerikaanse president zei dat het om "meer dan 500 nieuwe sancties" ging, gericht tegen degenen die betrokken waren bij de gevangenneming van Navalny, maar ook tegen de Russische financiële en defensiesector, de toeleveringsnetwerken en het ontduiken van sancties in verschillende regio's.

Bovendien zullen de Verenigde Staten exportbeperkende maatregelen nemen tegen bijna honderd entiteiten die heimelijk de Russische oorlogsmachine steunen.

(Tagtik/Illustration picture: Valery Tenevoy via Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren