Tagtik

NAVO stuurt Rusland niet mis te verstane boodschap

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg maakte afgelopen weekend duidelijk dat het bondgenootschap niet van plan is om zijn kernwapenarsenaal uit te breiden, maar wel om het te moderniseren.

"Er zijn geen plannen om het aantal wapens uit te breiden. Wat wij doen is onze vliegtuigen vervangen door nieuwe vliegtuigen van de vijfde generatie en de Verenigde Staten moderniseren hun wapens", vertelde hij aan verslaggevers na een ontmoeting in het Witte Huis met de Amerikaanse president Joe Biden.

In een interview dat de Britse krant The Daily Telegraph zaterdag publiceerde, zei Stoltenberg dat NAVO-leden overleg zijn begonnen over de status en de operationele capaciteit van hun kernwapens. Rusland interpreteerde deze uitspraken als een poging tot intimidatie.

Bij The Telegraph verklaarde Stoltenberg nog dat de NAVO haar kernwapenarsenaal aan de wereld moet laten zien om een directe boodschap aan haar vijanden te sturen. Volgens de secretaris-generaal staat de NAVO ook voor een nieuwe realiteit, met niet één, maar twee mogelijke nucleaire vijandelijke mogendheden: China en Rusland.

(Fausto with MaSi/Source: The Daily Telegraph, Politico/Photo: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren