Tagtik

Dreigend gevaar: mega-tsunami's zullen leiden tot een menselijke ramp

In september 2023 heeft geen mens het gezien of waargenomen, maar een titanische aardverschuiving deed een berg in Groenland instorten. 

Een Groenlandse gletsjer van 1,2 kilometer stortte in Dickson Fjord in. Door de impact steeg het water tot een hoogte van 200 meter, meldt Futura-sciences. Er ontstond een mega-tsunami met een golf van 110 meter hoog, die in de minuten daarna terugviel tot 7 meter. Gelukkig waren er op dat moment geen cruiseschepen in de fjord. Een menselijke ramp werd ternauwernood afgewend. Culturele en archeologische vindplaatsen werden echter volledig verwoest. 

Deze mega-tsunami deed de aardkorst 9 dagen lang schudden. Seismometers in alle 4 hoeken van de wereld detecteerden deze unieke trilling. In 15 landen bundelden 68 wetenschappers van 40 verschillende instellingen hun expertise om het fenomeen te begrijpen. Volgens een persbericht combineerden ze “seismometer- en infrageluidgegevens, veldmetingen, terrestrische en satellietbeelden en tsunamigolfsimulaties”. Volgens Futura-sciences veroorzaakte de tsunami schade tot 70 kilometer van het epicentrum. 

En omdat dit fenomeen zich steeds vaker zal voordoen, roepen wetenschappers op tot waakzaamheid. Bepaalde regio's die destijds als stabiel werden voorgesteld, moeten nu nauwlettend in de gaten worden gehouden. Bovendien moeten er drastische maatregelen worden genomen om de klimaatcrisis in te dammen. 

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: Futura-sciences/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren