Tagtik

Poetin heeft te veel gas!

Het project voor vloeibaar aardgas van de Russische president lijkt een zware klap te hebben gekregen door Amerikaanse sancties. 

Arctic LNG 2 zal Vladimir Poetin 21 miljard dollar (19 miljoen euro) hebben gekost. In 2030, als de winningspiek is bereikt, zou dit megaproject volgens Korii een vijfde van de 100 miljoen ton LNG (vloeibaar aardgas) genereren die Moskou wilde produceren. Maar omdat de Amerikaanse sancties zijn opgeheven, lijkt de gasexport tot stilstand te zijn gekomen. Sinds augustus hebben slechts drie LNG-tankers LNG vervoerd vanuit het noorden van Rusland... naar “nergens”. De schepen zijn naar verluidt teruggekeerd naar drijvende opslagunits in Russische wateren. Een van hen zou het gas hebben overgebracht naar een ander schip, dat het op zijn beurt naar Noordoost-Egypte vervoerde. Sindsdien zouden de twee schepen volledig tot stilstand zijn gekomen. 

Het Arctic LNG 2 project is in handen genomen door Novatek, een Russisch aardgasproductiebedrijf. Om de ambities van Poetin tot leven te brengen, heeft Novatek samengewerkt met Japanse en Chinese partners en met TotalEnergies, dat zich sinds de Amerikaanse sancties afzijdig heeft gehouden. 

“Welke tekenen van interesse kopers ook hadden voordien [voor de laatste Amerikaanse sancties] zijn nu verdwenen”, zegt Kjell Eikland, directeur van Eikland Energy, een Noors adviesbureau dat gespecialiseerd is in de energiesector. Zo meldt het Franse mediakanaal Korii. 

Dus wat gaan we doen met al dat gas? 

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: Korii/Picture: Picture by tatarstan.ru via WikiCommons under licence Creative Commons Attribution 4.0 International)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren