Tagtik

"Nog heel wat vragen te beantwoorden voor Oekraïne kan praten over toetreding tot EU"

Op de Hongaarse radio heeft Viktor Orbán, de Hongaarse premier, verklaart dat er nog "heel moeilijke vragen" beantwoord zullen moeten worden vooraleer kan worden onderhandeld over de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie.

In december moeten de lidstaten van de EU beslissen of Oekraïne gesprekken kan beginnen over toetreding tot de EU. Om dat te beslissen moet er unanimiteit zijn bij alle 27 EU-lidstaten. Er wordt gevreesd dat Hongarije wel eens zou kunnen dwarsliggen.

"We kunnen niet om de vraag heen - wanneer we in de herfst in Brussel onderhandelingen zullen voeren over de toekomst van Oekraïne - of we wel serieus kunnen overwegen een land lid te laten worden, om toetredingsonderhandelingen te beginnen met een land dat in oorlog is," aldus de premier op de Hongaarse staatsradio, zo meldt persbureau Reuters.

"We weten niet hoe groot het grondgebied van dit land is, omdat de oorlog nog aan de gang is. We weten ook niet hoe groot de bevolking is omdat ze op de vlucht zijn. Een land toelaten tot de EU zonder die parameters te kennen, dat zou ongekend zijn", aldus Orbán nog. "Dus ik denk dat we zeer lange en moeilijke vragen moeten beantwoorden voor we daadwerkelijk een besluit kunnen nemen over de start van de toetredingsgesprekken."

(Fausto by Tagtik/Source: Reuters, Guardian/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren