Tagtik

'Opendeurdag aan Russische grens': Russisch oud-officier haalt zwaar uit naar onbekwame legerleiding

De aanval van Oekraïne op Russisch grondgebied in de grensregio Koersk begon op 6 augustus. Oekraïense troepen staken nu een week geleden de grens met Rusland over en rukten meteen flink op. En dat verliep verrassend vlot, onthult een oud-officier uit het Russische leger in een interview met de Russische onderzoekswebsite ‘iStories’.

President Volodymyr Zelenski meldt vandaag dat het Oekraïense leger al meer dan 1.000 vierkante kilometer en 74 plaatsen heeft veroverd op Russisch grondgebied. Dat doet Oekraïne niet met de bedoeling om het gebied in te lijven bij Oekraïne, maar om te voorkomen dat Rusland van daaruit nog aanvallen zou uitvoeren op Oekraïne. 

Vlotte doorgang aan de grens
De basis voor die verrassende aanval op Russisch grondgebied werd volgens de Russische oud-officier al in maart gelegd. Toen begonnen het Russisch Vrijwilligerskorps en het Vrijheid-van-Rusland-Legioen (twee extreemrechtse paramilitaire eenheden met Russen die strijden aan de kant van Oekraïne) raids uit te voeren in het gebied. Hun doel was om te weten te komen “hoe snel er een respons zou komen, hoeveel Russische troepen zich in het gebied bevonden en waar die precies zaten”. Wat bleek? Er kwam helemaal geen respons. En nu, zes maanden later, is dat niet anders. “Wat er de afgelopen zes maanden veranderd is aan onze kant? Helamaal niets”, klinkt het. Grenswachten hadden enkel lichte vuurwapens om zich te verdedigen en de grens bleek praktisch open te staan.

Met gevolg dat de Oekraïense troepen meteen diep konden doordringen in Russisch gebied. “Ons leger reageerde niet laat, het reageerde gewoon níét”, aldus de oud-officier. “De aanwezige troepen gaven zich en masse over. Omdat dienstplichtigen niet weten hoe ze moeten vechten. En omdat ze de wapens niet hadden om een dergelijke aanval af te slaan. De beslissingen die de legerleiding neemt, zijn ook catastrofaal. Denk maar aan het konvooi met honderden soldaten dat weggevaagd werd bij een raketaanval in Rylsk. Aan het front weten ze intussen dat in konvooi rijden zelfmoord is. Maar hier denken ze nog altijd dat ze naar een parade gaan. Het werd zelfs gefilmd voor het nieuws. Die jongens stierven nog voor ze ter plaatse waren.”

(SR for Tagtik/Source: i-Stories - Reuters - HLN/Illustration picture: Filip Andrejevic for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren