Tagtik

Poetin wil tonen wie de baas is

De Franse criminologe en politicologe Hélène Blanc blikt terug op het voorstel van Poetin voor een staakt-het-vuren en analyseert zijn gedrag. 

In een gesprek met het Franse medium La Dépêche stelt de politicologe dat het door Poetin voorgestelde vredesakkoord "geen onderhandeling is, maar een dictaat". 

Volgens haar onderhandelt de Russische president nooit. "Vladimir Poetin heeft nog nooit in zijn leven onderhandeld. Het maakt geen deel uit van zijn cultuur of gewoonten. Hij heeft altijd zijn wil opgelegd in weerwil van de wet en hij trekt zich niets aan van nationaal of internationaal recht. Met dit soort aankondigingen hoopt hij ook de mogelijke toetreding van Oekraïne tot de NAVO, waar hij bang voor is, te beïnvloeden." 

"Zoals ik hem ken zal hij woedend geweest zijn toen hij niet was uitgenodigd op de vredestop in Zwitserland", aldus de experte nog. "Want Poetin wil laten zien dat hij nog steeds de baas is."

"Ik denk dat hij in zijn eigen wereld leeft, die hij voor zichzelf heeft uitgevonden", zo gaat Blanc verder. "Hij heeft een verhaal verzonnen dat niets te maken heeft met het echte verhaal. Hij zegt vandaag de dag nog steeds dat de oorlog niet zijn schuld is. Voor hem zijn het de NAVO en het Westen die, met de medeplichtigheid van Kiev, verantwoordelijk zijn voor deze oorlog. Dit is de omkering van de bewijslast die we sinds het begin van deze oorlog zien".

(Fausto with AsD/Source: La Dépêche/llustration picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren