Tagtik

"Poetin zit in grote moeilijkheden"

Deze week onthulde de burgemeester van Moskou dat de hoofdstad was getroffen door “een van de grootste drone-aanvallen” in haar geschiedenis. In een recent interview met de Franse media La Dépêche du Midi blikt voormalig officier en schrijver Guillaume Ancel terug op de aanval en de gevolgen ervan. 

De Franse schrijver, die veel heeft geschreven over militaire operaties buiten Frankrijk (in Bosnië, Cambodja en Rwanda), beweert dat deze Oekraïense drones die naar Moskou werden gestuurd een vrij logische uitbreiding zijn van het Oekraïense offensief in de regio van Koersk: "In Koersk lieten ze Rusland zien dat de Russen Oekraïne konden binnenvallen, maar het omgekeerde is ook waar, op kleinere schaal natuurlijk. Wat de drone-aanval in Moskou betreft, denk ik dat het heel moeilijk zal zijn om te weten of die al dan niet schade heeft aangericht. Wat we daarentegen wel weten is dat wanneer de Oekraïners energie-infrastructuren aanvallen, zoals oliedepots, ze veel schade aanrichten."

En wat kunnen de gevolgen zijn? “Het brengt Rusland in veel grotere problemen dan het laat merken. Want er is een onmiddellijk effect op het leven van mensen, bijvoorbeeld door de stijging van de brandstofprijs. Mensen zien het en voelen de gevolgen, het is een grote verandering. Het betekent ook dat de oorlog ook in Moskou wordt gevoerd. Deze aanval, door een dozijn drones, betekent dat het gevaarlijk wordt om in Moskou te wonen.”

Guillaume Ancel benadrukt dat er een stap is gezet en dat deze plotselinge aanval deel uitmaakt van de wens om te onderhandelen over een rechtvaardige vrede. “Oekraïne probeert de kaarten in handen te hebben om effectief te onderhandelen met Poetin en niet te komen in een geest van capitulatie.”

Ook dit kan u interesseren