Tagtik

Poetin zit met een serieus probleem: zijn 'hersenen' trekken weg

Terwijl de Russische invasie in Oekraïne al meer dan twee jaar aan de gang is, stuit het hoofd van het Kremlin op een groot probleem (een probleem dat hij zeker niet had voorzien toen hij zijn speciale operatie lanceerde): de 'hersenen' van zijn land lopen weg. 

Richard Portes, professor economie aan de London Business School, legt het fenomeen uit in een interview met de Amerikaanse media-outlet Business Insider. Aan het begin van het conflict zijn bijna een miljoen Russen gevlucht. Volgens een artikel dat in juli 2023 werd gepubliceerd door het IFRI (Frans Instituut voor Internationale Betrekkingen), had 80% van hen een universitair diploma en was 86% jonger dan 45 jaar. De kers op de taart? Deze uittocht heeft Rusland 38 miljard euro gekost. Veel van deze Russen hadden immers een fortuin vergaard. Toen ze vertrokken, namen ze al hun spaargeld mee, vooral naar Dubai. 

Voeg daar nog een braindrain aan toe... en op lange termijn zal een drastische vermindering van menselijk en intellectueel kapitaal het land bedreigen. Zoals Richard Portes opmerkt: “Wat de uitkomst van de oorlog ook zal zijn, over vijf jaar zal Rusland zijn fysieke kapitaal hebben uitgeput, behalve in de defensiesector, en zal het een enorme hoeveelheid intellectueel en menselijk kapitaal hebben verloren [...]. Neem iemand die tien of vijftien jaar geleden een hogere opleiding heeft afgerond, die iets uitvindt of software ontwerpt. Zo iemand kun je niet vervangen door een pas afgestudeerde.”

Moskou zou dan geconfronteerd worden met een regressie en zou van een zogenaamde ontwikkelde economie (sterke industrie) naar een onderontwikkelde economie kunnen gaan, die meer gebaseerd is op de exploitatie van de eigen natuurlijke hulpbronnen, aldus de Korii media. Dit zou dan ook een aanzienlijke impact hebben op de levensstandaard van de bevolking. 

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: Korii/Picture: Picture by tatarstan.ru via WikiCommons under licence Creative Commons Attribution 4.0 International)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren