Tagtik

Reeds 250 mensen gered met Belgische vliegtuigen

In totaal zijn reeds ongeveer 250 mensen met Belgische vliegtuigen geëvacueerd vanuit Kaboel en naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad gebracht. De evacuatie uit Afghanistan verliep zaterdag al een stuk vlotter dan vrijdag. Toen moest een Belgische C-130 immers nog noodgedwongen zonder passagiers opnieuw vertrekken.

De evacuatie gebeurde met drie vluchten met een C-130, dat is er dus één minder dan oorspronkelijk gepland. Vrijdag en zaterdag samen zijn nu in totaal minstens 108 Belgen geëvacueerd, samen met 92 Nederlanders. Via Nederland zijn zaterdag 34 Belgen teruggekomen, die met militaire bussen naar een kazerne in België zijn gebracht.

Zondag staan nog eens vier evacuatievluchten tussen Kaboel en Islamabad op het programma. Omdat het voor de Belgen in Afghanistan zo moeilijk is om tot op de luchthaven van Kaboel te geraken, onderzoekt het Belgische leger ook of het mogelijk is om Belgen te evacueren uit andere plaatsen dan de luchthaven zelf. Duitsland is alvast van plan om helikopters in te zetten. Die staan momenteel al klaar op de luchthaven van Kaboel.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren