Tagtik

Russen incasseren stevige uppercut: historische primeur

Op 6 augustus hebben Oekraïense troepen mogelijk een ongekende prestatie geleverd door een vijandelijke helikopter te raken met behulp van een FPV (First Person View) drone. 

Activist en vrijwilliger Serhiy Sternenko meldde het nieuws, dat werd bevestigd door een bron van de SBU, de Sloujba Bezpeky Ukrayiny (Oekraïense veiligheidsdienst). Volgens deze bron is deze gebeurtenis "een primeur in de geschiedenis van oorlogvoering", "een unieke aanval op een vijandelijk doel". Hij voegde eraan toe dat "de SBU opnieuw een hoog niveau van professionaliteit, een creatieve benadering en innovatie heeft laten zien in de oplossingen die worden gebruikt om de vijand te vernietigen. We hebben nog veel onverwachte verrassingen voor de Russen in petto". 

Een voormalig adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken, Anton Gerashchenko, deelde de video op grote schaal op X (voorheen Twitter). Op de video is te zien hoe een SBU-drone de achterste propeller van het Russische toestel raakt terwijl het over de Koersk-regio vliegt.  

De neergehaalde helikopter? Een Mi-28. Een Russisch gevechtsvliegtuig ontworpen door Mil. Het is vooral bedoeld om te dienen als een antitank-rol, merkt L'Indépendant op. 

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: L’Indépendant/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren