Tagtik

Salah Abdeslam, ten dode opgeschreven in Franse cel?

Salah Abdeslam, veroordeeld tot levenslang voor zijn betrokkenheid bij de terreuraanslagen in Parijs in november 2015, zit sinds begin februari vast in de gevangenis van Réau in het Franse departement Seine-et-Marne. Volgens Le Parisien is hij onderworpen aan een zeer streng gevangenisregime en totale isolatie. Hij wordt 's nachts om de twee uur gewekt om zijn toestand te controleren.

In Réau zit Abdeslam zijn levenslange gevangenisstraf uit voor zijn betrokkenheid bij de terroristische aanslagen in Parijs op 13 november 2015, waarbij 130 mensen om het leven kwamen en meer dan 400 anderen gewond raakten.

Volgens Le Parisien leeft Salah Abdeslam sinds het einde van het proces voor de aanslagen in Brussel in afzondering in een cel van 10,5 vierkante meter. Twee keer per dag mag hij zijn cel verlaten, om enige tijd alleen door te brengen in een buitenruimte van 45 vierkante meter. Hij heeft toegang tot een bibliotheek en een fitnessruimte, maar mag niet met andere gevangenen omgaan. Abdeslam wordt nauwlettend in de gaten gehouden wanneer hij zich verplaatst en is constant geboeid, zelfs in zijn cel. Die boeien worden alleen afgedaan als hij in zijn cel eet.

Familie of vrienden komen nauwelijks of niet op bezoek, hij spreekt alleen met de imam en zijn bewakers. Om de tijd te doden leest hij veel, want televisiekijken is voor hem verboden. 's Nachts wordt hij regelmatig wakker gemaakt om te controleren of hij nog leeft, uit angst voor een mogelijke zelfmoord in gevangenschap.

Salah Abdeslam zal, ondanks zijn lange celstraf, niet voor de rest van zijn leven opgesloten blijven in Réau. Hij zal regelmatig worden overgeplaatst naar andere gevangenissen om elk contact met andere gevangenen of routine te vermijden. Volgens Le Parisien wordt verwacht dat hij tot minstens de zomer in de gevangenis in de buurt van Parijs zal blijven.

Zijn advocaat, Martin Vettes, vertelde Le Parisien dat Abdeslam naar Frankrijk was teruggebracht om "in de gevangenis te sterven".
 
(Fausto with LpR/Source: Le Parisien/Illustration picture: Ye Jinghan via Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren