Tagtik

Stinkend nieuw wapen van Poetin zorgt voor gruwelijk domino-effect

Kiev meldt dat Moskou met opzet de belangrijke rivier de Seym vergiftigt.

De Seym is 750 kilometer lang en ontspringt in Rusland. Vandaar stroomt de Seym richting Oekraïne, waar hij uitmondt in de Desna. Die vloeit op zijn beurt naar Kiev, waar hij verbonden is met een reservoir dat miljoenen mensen van water voorziet. In Kiev stort de Desna zich vervolgens in de Dnjepr, een van de belangrijkste rivieren van Europa. Bijgevolg kan een vervuilde Seym dus desastreuze gevolgen hebben stroomafwaarts.

De vergiftiging werd op 17 augustus ontdekt en werd nu pas bekendgemaakt. Moskou zou met opzet een enorme hoeveelheid chemisch afval van een suikerfabriek in de rivier geloosd hebben ter hoogte van de grensplaats Tjotkino, met dodelijke gevolgen voor de fauna en flora stroomafwaarts in Oekraïne. 

Ammoniak, magnesium en andere giftige nitraten deden het zuurstofniveau in het water drastisch dalen, waardoor het ecosysteem van de Seym crashte. Op de oevers van de rivier spoelden daarop massaal dode vissen, rivierkreeften en weekdieren aan. En bijna helemaal tot in Kiev zouden de oevers intussen bezaaid liggen met rottende vis, met een doordringende en nare geur tot gevolg. 

“De stank was verschrikkelijk. Je kon nauwelijks ademen”, getuigt de burgemeester van Slabyn aan de Desna bij een correspondent van de Britse krant ‘The Guardian’. “Alles is dood, van de kleinste karper tot de grootste meerval.” 

De Russen zouden meer dan 650 kilometer rivier vervuild hebben. “Geen enkel organisme heeft het overleefd. Dit is ongezien. Dit is de eerste volledig dode rivier van Europa”, klinkt het in The Guardian.

(SR for Tagtik/Source: The Guardian - NBC - Reuters/lllustration picture: Picture by www_kremlin_ru via WikiCommons licensed under the creative commons attribution 4.0 license)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren