Tagtik

Tegen deze crisis zijn de Russen niet opgewassen

Het beleid van het Kremlin om honderdduizenden Russen naar de oorlog te sturen, velen van hen gevangenen, met weinig of geen training of uitrusting, heeft rampzalige gevolgen.

Bij hun terugkeer hebben veel soldaten gewelddadige misdaden gepleegd. Het land heeft naar verluidt een ernstig tekort aan psychologen die getraind zijn in de behandeling van posttraumatische stressstoornissen.



De Russische autoriteiten geven niet graag kritiek op deze veteranen. Poetin heeft al  opgeroepen om van hen de "nieuwe elite" van het land te maken. Maar volgens een door Meduza gepubliceerd onderzoek is het team van de president zich terdege bewust van de risico's van de terugkerende soldaten en leeft bij dat team de vrees dat de Russische samenleving niet klaar is om deze veteranen opnieuw op te nemen in het gewone leven.



Het Kremlin gelooft dat de terugkeer van Russische soldaten uit Oekraïne de “grootste politieke en sociale risicofactor” van het land zal zijn tijdens de huidige ambtstermijn van Poetin, aldus Sergej Kiriyenko, een hooggeplaatst lid van de binnenlandse beleidsgroep van het Kremlin.

(Fausto with AmBar/Source: Meduza/Photo: Valery Tenevoy/Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren