Tagtik

Uitwisselingsstudent (17) vermist na cyber-kidnapping scam

Kai Zhuang verdween spoorloos in de Amerikaanse staat Utah.

De 17-jarige Kai Zhuang werd vorige donderdag als vermist opgegeven nadat zijn ouders vanuit China ambtenaren van de middelbare school in Riverdale, Utah, vertelden dat hij ontvoerd leek te zijn en dat er losgeld was geëist.

De zaak volgde het typische patroon voor cyberontvoering, waarbij ‘ontvoerders’ een slachtoffer vertellen dat hij zich moet isoleren en foto’s moeten verstrekken alsof hij gevangen wordt gehouden. Die foto’s worden vervolgens naar de familie van het slachtoffer gestuurd om een ​​betaling te eisen. 

Na analyse van bankgegevens, aankopen en telefoongegevens tijdens een dagenlange zoektocht, raakte de politie ervan overtuigd dat hij zich afzonderde in een tent ongeveer 40 kilometer ten noorden in een groot gebied nabij Brigham City.

“Vanwege het koude weer in Utah deze tijd van het jaar waren we extra bezorgd over de veiligheid van het slachtoffer, omdat hij van de ene op de andere dag kan doodvriezen”, zei de politie van Riverdale nadat hij zondag werd gevonden.

Een sergeant die te voet een berghelling op wandelde, ontdekte Kai's tent. De tiener  had geen warmtebron, alleen een warmtedeken, een slaapzak, beperkt voedsel en water en verschillende telefoons die vermoedelijk werden gebruikt om de cyberontvoering uit te voeren.

De rechercheur “nam contact op met het slachtoffer in de tent en ontdekte dat hij leefde, maar erg koud en bang was”.
Nadat hij was gered, vroeg Kai om een ​​warme cheeseburger en om met zijn familie te praten, die volgens de politie van Riverdale tijdens de zwendel 80.000 dollar had betaald op bankrekeningen in China.

Het gastgezin van Kai in Riverdale was er aanvankelijk niet van op de hoogte dat hij vermist was, nadat ze hem 's ochtends op de dag van zijn verdwijning nog in de keuken hadden gehoord.

De lokale politie werkte samen met de FBI, de Amerikaanse ambassade in China en Chinese functionarissen om de vermiste tiener te vinden.

De Chinese ambassade in Washington heeft haar burgers die in de VS wonen geadviseerd om het veiligheidsbewustzijn te vergroten, de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en waakzaam te blijven tegen virtuele ontvoeringen en andere vormen van telecom- en onlinefraude, aldus een woordvoerder.

Volgens de politie van Riverdale hebben cyberontvoerders zich de laatste tijd vooral gericht op buitenlandse uitwisselingsstudenten, en in het bijzonder op Chinese buitenlandse uitwisselingsstudenten.

(Tagtik/Source: Vice News - The Guardian/Illustration picture: Photo by Spring Fed Images on Unsplash)

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VICE News (@vicenews)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren