Tagtik

Vernederde Poetin start 'Operatie wraak': troonopvolger naar Koersk gestuurd

De aanval van Oekraïne op Russisch grondgebied in de grensregio Koersk begon op 6 augustus. Oekraïense troepen staken nu meer dan een week geleden de grens met Rusland over en rukten meteen flink op. En dat verliep verrassend vlot. Een absolute vernedering voor Russisch president Vladimir Poetin, die reageert door zijn gedoodverfde opvolger naar de bewuste regio te sturen. 'Operatie wraak' gaat van start.

De naam van Poetins voormalige lijfwacht, Alexei Dyumin, duikt trouwens steeds nadrukkelijker op in de catacomben van het Kremlin. In Rusland wordt immers al nagedacht over de mogelijkheid dat deze man misschien wel de opvolger van Poetin zou kunnen worden.

Onlangs werd Dyumin benoemd tot secretaris van de Raad van Overleg van de Staat en zijn benoeming heeft aanleiding gegeven tot speculaties over zijn mogelijke opvolging. Dyumin kwam in 1995 bij de Russische Federale Garde (FSO) en was verantwoordelijk voor de beveiliging van Poetin tijdens zijn eerste twee ambtstermijnen. Van 2016 tot nu was hij gouverneur van de regio Tula. Vermeldenswaard is ook zijn functie als plaatsvervangend hoofd van de Russische Centrale Inlichtingendienst (GRU) in 2014, een eenheid die een sleutelrol speelde bij de annexatie van het Krim-schiereiland. Hiervoor kreeg hij in 2018 een sanctie opgelegd door het Amerikaanse ministerie van Financiën en in 2023 door het Verenigd Koninkrijk, toen de Russische invasie in Oekraïne begon.

Alexei Dyumin is volgens Russische media nu benoemd tot ’wraakengel’ en moet binnen korte tijd de 1000 vierkante kilometer prijsgegeven bodem terugveroveren. De 51-jarige Dyumin is de voormalig lijfwacht van Poetin en groeide op in de Koersk-regio. Dyumin kreeg dus van Poetin zelf de zware taak om de Oekraïners weer terug te jagen naar hun eigen land. 

(SR for Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren