Tagtik

'Verrader geeft plannen Oekraïens tegenoffensief aan het Kremlin'

De Oekraïense president Volodymyr Zelenski zei zondag dat Rusland al vóór de effectieve start van het Oekraïense tegenoffensief in 2023 de plannen in handen had gekregen. Dat verklaart alvast de zware klappen die Oekraïne toen kreeg.

Volodymyr Zelenski zei op een persconferentie dat "onze strategieën voor het tegenoffensief in handen waren van het Kremlin, zelfs voordat de operaties begonnen." Op vraag van Agence France Presse bevestigde het Oekraïense presidentschap dat Zelensky doelde op een informatielek.

President Zelensky legde uit dat, om dergelijke ‘informatielekken’ in de toekomst tegen te gaan, zijn militaire leiders tegelijkertijd aan verschillende strijdplannen voor het jaar 2024 werkten.

Het grote Oekraïense tegenoffensief in de zomer van 2023 stuitte op sterke Russische verdedigingslinies, waardoor de middelen van het Oekraïense leger uitgeput raakten zonder erin te slagen de door Rusland bezette gebieden te heroveren.

Nu zijn het Russische troepen die het offensief leiden tegen Oekraïense troepen die geen munitie hebben. Kiev verklaarde zondag dat de helft van de beloofde westerse wapens te laat werd geleverd en dat de Amerikaanse hulp, cruciaal voor Oekraïne, momenteel wordt geblokkeerd door de Republikeinen, de meerderheid in het Congres en aanhangers van Donald Trump.

(Tagtik/Picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren