Tagtik

Westen moet eigen rode lijnen trekken om Poetin boos te maken

Een hooggeplaatste Duitse diplomaat heeft het Westen opgeroepen om zijn eigen rode lijnen op te leggen aan Vladimir Poetin, in plaats van zich zorgen te maken over de lijnen die de Russische president zelf heeft uitgezet.

In de afgelopen weken heeft de leider van het Kremlin herhaaldelijk gewaarschuwd dat hij niet zal aarzelen om zijn kernwapenarsenaal in Oekraïne in te zetten als hij zich bedreigd voelt door westerse acties.

Wolfgang Ischinger, die tijdens zijn carrière viceminister van Buitenlandse Zaken was, heeft er nu bij het Westen op aangedrongen om zijn eigen grenzen te stellen om het Kremlin tegen te werken en zijn aanhoudende retoriek te veranderen.

“Rusland blijft maar zeggen, als jullie dit doen, als jullie deze of die rode lijn overschrijden, kunnen we escaleren,” zei de voormalige voorzitter van de Veiligheidsconferentie in München.

“Waarom draaien we dit niet om en zeggen we tegen hen: 'We hebben lijnen en als je nog één burgergebouw bombardeert, dan moet je niet verbaasd zijn als we bijvoorbeeld Taurus kruisraketten afleveren of Amerika Oekraïne toestaat om militaire doelen in Rusland aan te vallen'?”, voegde hij eraan toe in een interview met Politico.

In zijn toespraak na de Europese Strategieconferentie in Jalta benadrukte Wolfgang Ischinger ook dat als er eenmaal een rode lijn is getrokken, deze niet mag worden veranderd, omdat dit het risico met zich meebrengt dat de geloofwaardigheid verloren gaat.

(SR and QG for Tagtik/Source: Politico/Picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren