Tagtik

"Ze behandelden ons als Oekraiënse varkens"

Volgens Kiev bespotten en vernederden medewerkers van het Russische Rode Kruis krijgsgevangenen in de bezette gebieden.

Eind 2023 kreeg het Estse persbureau Delfi Estland een reeks gelekte documenten van de Russische presidentiële regering in handen. In de weken die volgden bestudeerden journalisten van Meduza, iStories en vele andere internationale mediakanalen de documenten en gebruikten ze deze om onderzoek te doen naar de activiteiten van de Russische regering als onderdeel van een gezamenlijk project genaamd Kremlin Leaks. Eén van deze onderzoeken betreft de activiteiten van het Russische Rode Kruis (dat geld ontvangt van het in Genève gevestigde Internationale Comité van het Rode Kruis) op Oekraïens grondgebied. Meduza legt uit hoe de organisatie Rusland openlijk steunt en de regels van de Rode Kruisbeweging schendt – en waarom het Internationale Comité van het Rode Kruis zou kunnen worden aangemoedigd een oogje dicht te knijpen.

De Oekraïense soldaat Orest Hrytsyuk, die zes maanden als krijgsgevangene in een strafkolonie heeft doorgebracht, vertelde de auteurs van dit rapport dat gevangenen in het voorjaar van 2023 werden bezocht door twee mannen in burgerkleding, die gevangenisbewakers ‘vertegenwoordigers van het Rode Kruis’ noemden. De soldaat vertelde hoe bezoekers de krijgsgevangenen bespotten. De gevangenen kregen eveneens hem weinig tijd om warm eten te eten in de gevangeniscafetaria.

Terwijl deze twee jongens in burgerkleding tussen de tafels door liepen, bleef een van hen zeggen: ‘Kijk eens hoe goed ze eten!’ Kijk eens hoe goed ze eten – net als varkens! Oekraïense varkens. Eet eet. Rusland houdt van je en zorgt voor je. Verzin geen onzin als je thuiskomt.’

Vervolgens werden de gevangenen volgens Hrytsyuk naar het paradeterrein gebracht en gedwongen Sovjet-militaire liederen te zingen, wat volgens hem een ​​gangbare praktijk was in het kamp.

(Tagtik/Source: Meduza/Illustration picture: Image by 3282700 from Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren