Tagtik

"Ze eet Russen als ontbijt"

De Europese politieke fracties hebben zojuist een akkoord bereikt over de verdeling van sleutelposten binnen de Europese Unie. Dit akkoord moet donderdag en vrijdag door de leiders van de EU-27 worden bekrachtigd tijdens een top in Brussel. 

Wat weten we al? Ursula von der Leyene is herbenoemd als hoofd van de Europese Commissie (voor een tweede termijn). Antonio Costa, voormalig premier van Portugal, is benoemd tot voorzitter van de Europese Raad en ter vervanging van Josep Borell heeft Kaja Kallas (premier van Estland) de post van Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken gekregen. Kaja Kallas, die een tijdlang werd getipt om voorzitter van de Commissie te worden, kreeg geen unanieme goedkeuring van de 27 lidstaten.

De anti-Russische houding van Kaja Kallas heeft tot veel bezorgdheid geleid. Zoals gemeld door de L'Indépendant, "zit ze in feite achter beperkende wetgeving gericht op de Russischtalige burgers van Estland". Afgelopen maart zei een Europese leider tegen Politico: "Gaan we echt iemand op deze post zetten die graag Russen als ontbijt eet? Kaja Kallas, duidelijk geamuseerd, reageerde door een foto van haar ontbijt op haar netwerk te zetten. Het bijschrift luidde: "Mijn ontbijt, beste Politico-lezers".

Kaja Kallas, die de Europese leiders voortdurend heeft aangemoedigd om hun steun voor Kiev te handhaven en te versterken, staat nu op de Russische opsporingslijst. Afgelopen februari nam ze het besluit om het oorlogsmonument te slopen in Narva, in het oosten van Estland, een stad waar 95% Russisch spreekt. L'Indépendant geeft ons een korte historische herinnering: "Estland werd, samen met Letland en Litouwen, tussen 1940 en 1991 binnengevallen, illegaal bezet en vervolgens geannexeerd door de USSR."

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: L’Indépendant/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren