Tagtik

Zo wil het Kremlin chaos zaaien in Europa

Een paar dagen geleden ontdekte Frankrijk een nieuwe pro-Russische propagandacampagne in Europa. Het ging om een netwerk bestaande uit 193 sites genaamd “Portal Kombat”. Na vier maanden onderzoek bracht Viginum, de Franse organisatie die strijdt tegen buitenlandse digitale interferentie, deze enorme desinformatieoperatie aan het licht.

“Deze sites, die behoren tot het ‘pravda’-ecosysteem ('waarheid' in het Russisch), zenden pro-Russische inhoud uit naar een internationaal publiek, vooral in westerse landen die Oekraïne steunen”, meldt RTBF. Het Portal Kombat-netwerk verspreidt massaal onnauwkeurige of misleidende artikelen van Russische bronnen, met als doel de Russische invasie van Oekraïne te legitimeren.

David Colon, docent en onderzoeker bij Sciences Po Paris, werd geraadpleegd door RTBF om beter te begrijpen hoe deze propagandasites door het Kremlin worden gebruikt om verwarring te zaaien binnen de Europese publieke ruimte. Deze expert stelt het volgende: “Het doel van het Kremlin achter dit alles is, sinds 24 februari 2022, om de steun voor Oekraïne vanuit de westerse landen te verzwakken, om verdeeldheid tussen Europese landen te zaaien, om waar mogelijk verdeeldheid aan te moedigen, wat die ook mag zijn.” Hij voegt eraan toe dat “deze propaganda tot doel heeft de informatieruimte te verzadigen met inhoud die gunstig is voor het Kremlin en om de weerstand tegen dit verhaal te verzwakken door onze informatiebronnen te vervuilen met manipulatieve inhoud.”

We bevinden ons daarom in een felle informatieoorlog, waarbij desinformatie een wapen is geworden als elk ander wapen. We moeten alert blijven op deze dreigingen van manipulatie en op ons niveau deelnemen “aan het behoud van onze democratische samenlevingen.”

(Tagtik/Source: RTBF/Illustration: Jaunt and Joy for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren