Tagtik

Zorgt Poetin voor het einde van de Olympische Spelen?

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet nog steeds officieel beslissen of Russische en Wit-Russische atleten volgende zomer mogen deelnemen aan de Spelen in Parijs. Maar het lijkt erop dat de Russen intussen eieren voor hun geld kiezen. Zo werken ze met andere landen aan aparte Spelen. 

Het Russische ministerie van Sport onthulde in juni via persagentschap TASS de plannen om één maand voor de echte Olympische Spelen in Parijs aparte ‘BRICS’-Spelen te organiseren. Dat gaat om een sportcompetitie van een politieke alliantie tussen  Rusland, Brazilië, India, China en Zuid-Afrika. Rusland wees al Kazan aan als gastheer voor de organisatie van de BRICS-Spelen, die uit 22 sporten zal bestaan.

Deze alternatieve Spelen vormen een grote doorn in het oog van IOC-baas Thomas Bach. Hij vreest een volledige politisering van de Spelen in de toekomst. Hij noemt het "de Spelen van politiek blok A tegen politiek blok B." 

"In zo’n gepolitiseerde sport zijn universele Olympische Spelen en wereldkampioenschappen in de ware zin van het woord niet langer mogelijk zijn. Deze politisering zou de bewapening van sport zijn en druist in tegen alles waar sport en wij in de Olympische Beweging voor staan", klinkt het. Bach hoopt alsnog de eenheid binnen de Olympische Beweging te kunnen bewaren.

(Skwadra by Tagtik/Source: Reuters - AFP/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren