Tagtik

Gebeten door een teek? Dit mag je zeker niet doen!

Het tekenseizoen is gestart en dat zorgt voor ouders toch wel eens voor wat extra bezorgdheid wanneer hun kroost na een dagje buitenspelen ergens wat roodheid vertoont. Want één op de vijf teken is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Waar?
Teken zitten overal: in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen. Werk of speel je in het groen of in de natuur, dan loop je een verhoogd risico op een tekenbeet.

Hoe herken ik een teek?
Een teek is erg klein, van 1 tot 3 millimeter. Een teek die net gebeten heeft, lijkt op een zwart puntje.
Door het opzuigen van het bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.

Wanneer zijn teken actief?
Teken zijn er het hele jaar. Ze kunnen actief worden eens de temperatuur boven de 7° komt. De meeste mensen worden gebeten van april tot en met oktober. Je kan je voorzorgen nemen door huidbedekkende kleding te dragen en te blijven controleren! Kijk vooral op warme (vaak onzichtbare) plekken zoals de oksels, liezen, bilnaad, knieholten, achter de haargrens en de oren.

Ik ben gebeten. Wat nu?
Haal zo snel mogelijk de teek weg. Grijp de teek bij de kop met een tekentang of een pincet zo dicht mogelijk tegen de huid en trek hem in een krachtige opwaartse beweging uit. Opgelet dat je zijn lijf niet samen knijpt, want dan kan de teek zijn maaginhoud in je bloed spuwen en zo loop je meer gevaar om besmet te worden.
Maak het wondje schoon met water en zeep en ontsmet. Noteer de datum van de tekenbeet of maak desnoods een foto want eventuele symptomen kunnen pas een hele tijd later optreden.

Ga naar de dokter als je volgende klachten vaststelt: een steeds groter wordende verkleuring (ringen), koorts, spier- en gewrichtspijn, huid-, zenuw- of hartklachten.

Niet doen!
-gebruik geen alcohol, jodium, olie, zalf of andere middelen
-draai niet aan de teek
-knijp de teek niet plat

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Erik Karits via Unsplash)

Ook dit kan u interesseren