Tagtik

Joggen met je hond: do’s en don’ts

Extra motivatie nodig om de loopschoenen aan te trekken? Dan vraag je een vriend, collega, broer of zus. Maar misschien overweeg je om eens te gaan joggen met je hond? De meeste honden doen dit trouwens graag. Of zijn jullie ondertussen al routiniers geworden. Amerikaans onderzoek heeft trouwens aangetoond dat 52% van de honden kampt met overgewicht. Als je gaat lopen met je hond werk je ook aan zijn gezondheid.

Tips alvorens met je viervoeter te gaan lopen:
Is je hond geschikt voor deze sport?
Dit ga je best eerst even na, want niet elk ras is hiervoor geschikt. Het is maar zielig wanneer je een mopshondje, chihuahua of bulldog mee laat joggen. Deze honden hebben vernauwde neusgaten waardoor ze moeilijker kunnen ademen bij het lopen.
Ook te dikke of te jonge honden meenemen is niet zo verstandig. Ook zijn sommige rassen gevoeliger voor gewrichtsproblemen. Andere honden daarentegen zijn wel gebouwd om te lopen, grote rassen met korte haren en een mooie lange snuit zijn de ideale joggingpartners. Denk aan sledehonden, herdershonden, windhonden, dalmatiërs …

Ook de leeftijd van je hond speelt een rol. Start zeker niet voor de leeftijd van 7 maanden, en voor sommige rassen kan dit zelfs 18 maanden zijn. Vraag alvast inlichtingen aan je dierenarts; deze kent jouw hond en zal jou het best goede raad kunnen geven.

Geef je hond geen eten vlak voordat je gaat lopen
Het is aangenamer om te gaan lopen met een goed getrainde hond. Wanneer een hond constant trekt aan de leiband, om de haverklap een plasje moet doen of achter auto’s aanzit, zal je weinig plezier beleven aan je loopje.

Bouw voorzichtig op
Hou rekening met de conditie van je hond. Het is natuurlijk een voordeel wanneer je met jouw hond eerder al wandelingen deed. Om te beginnen kan je bv. 2 maal per week gaan lopen. De gewenningsfase is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond het lopen gaat appreciëren. Start met een rondje van een paar kilometer en kijk hoe hij hierop reageert. Beslis dan om stelselmatig langere afstanden te plannen. Gewenning is echt noodzakelijk om te voorkomen dat je hond er gewrichtsproblemen of zelfs hartproblemen aan overhoudt.
Loop ook samen met je hond rustig uit zodat zijn spieren, ademhaling en hartslag weer tot rust kunnen komen.

Tijdens het joggen:
-houd je hond altijd aan de leiband!
-kies de juiste leiband: geen te strakke leiband, lang genoeg om los te hangen maar je mag er ook niet over struikelen (zeker niet langer dan 2 meter), best geen intrekbare leiband.
-neem bij het lopen ook water mee voor je hond
Ga niet lopen bij temperaturen boven 20 graden. Honden raken snel oververhit, want ze kunnen enkel warmte kwijtraken via de voetzolen of door te hijgen.
-wees voorzichtig met de voetkussens
Controleer deze na het joggen op wondjes of vuil.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren