Tagtik

Kan je jouw kat goede manieren leren?

In kattenhuishoudens wordt heel verschillend omgegaan met het gedrag van katten: in het ene gezin wordt wel eens een hapje van wat op het bord ligt aan de kat gegeven. Bij het andere gezin gelden duidelijke etiquetteregels voor de kat, zeker wat het gebruik van tafel en aanrecht betreft.

Wat is nu goed gedrag van een kat?
Katten doen nu eenmaal dingen omdat het hen bevalt, omdat ze het lollig vinden, omdat het lekker is …

Belangrijk is dat er regels zijn die begrijpelijk zijn voor een kat en die daarnaast zijn gedrag respecteren. De moeilijkheid hierbij is dat we katten iets vragen niet te doen. Natuurlijk kattengedrag zoals springen op tafel en banken, kan niet worden gestopt door te zeggen: “Niet doen!” Een kat breidt nu eenmaal zijn leefgebied uit door te klimmen en te springen en doet gewoon wat hij zelf leuk vindt.

Creëer een goede leefomgeving voor je kat
Plaats aantrekkelijke krabmogelijkheden op de juiste plaatsen in huis. Je kan dan tijdens het samen spelen of met kleine oefeningen de keuze van de juiste krabplek belonen en laten merken dat je dit gedrag ten zeerste waardeert. De kat krijgt zo vriendelijke aandacht voor gewenst gedrag, lang voordat hij iets ‘fout’ kan doen.

Het baasje beslist welk gedrag beloond wordt
Wat als de kat toch ‘kattenkwaad’ blijft uithangen zoals op tafel of aanrecht springen?

Formuleer dan voor jezelf in eerste instantie het gewenste goede gedrag in positieve woorden: “De kat moet op de grond zitten of op de stoel naast de kast.” Beloon de kat consequent als dit gebeurt zodat hij leert dat het veel meer de moeite is om zich aan de etiquette te houden dan op tafel te springen. Maar, hou vooral vol want het uithoudingsvermogen van katten mag niet onderschat worden! Weet ook dat wanneer je het goede gedrag van een kat over het hoofd ziet, hij veel sneller negatieve aandacht zal trekken.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren