Tagtik

Laat eelt op je voeten je wandeltochten niet vergallen

Tijdens wandelingen hebben onze voeten het wel eens zwaar te verduren. Wanneer er op een bepaalde plek van je huid veel druk of wrijving ontstaat, gaat je lichaam deze huidlaag verdikken als een soort beschermingsreactie. Gevolg: een harde geelachtige eeltvorming die ruw aanvoelt. Deze eeltvorming ontstaat bij wandelaars vooral op de hiel, onder de voorvoet en aan de zijkant van de grote teen. Dit kan soms wel eens tot pijnklachten leiden; er kunnen kloven ontstaan die een pijnlijk en brandend gevoel geven. Ook kunnen vervelende likdoorns/eksterogen (eeltknobbels, meestal op of tussen de tenen) ontstaan.

Hoe eeltvorming voorkomen?
-Draag goed passende wandelschoenen en -sokken
Het is belangrijk dat je voet niet wordt afgekneld en ook niet heen en weer gaat tijdens het lopen. Let er ook op dat je voor lange wandeltochten schoenen met voldoende demping aantrekt. Langdurig lopen op schoeisel met een dunne zool, vergroot de kans op eelt onderaan je voet.
-Droge huid
Verder kan het helpen om je voeten regelmatig in te smeren met een vette crème. Dit maakt je huid zachter, waardoor de kans op kloven kleiner wordt.
-Steunzolen
Ten slotte kunnen steunzolen in sommige gevallen de druk op je voeten verminderen. Hiervoor kan je het beste bij een podotherapeut langs gaan.

Eelt zelf verwijderen?
Je kan proberen om eelt zelf voorzichtig te verwijderen. Hiervoor zijn verschillende producten te koop, zoals puimsteentjes, eeltvijlen en eeltraspen. Neem voor je aan de slag gaat eerst een warm voetbad, dit helpt om de eeltlaag zachter te maken. Voor likdoorns zijn er daarnaast speciale pleisters met salicylzuur te koop. Dit zuur helpt om de likdoorn zacht te maken, zodat je hem er vervolgens vanaf kunt schaven.

Vind je het toch niet zo fijn om zelf hiermee aan de slag te gaan? Dan kun je ook bij een pedicure langsgaan. Voor mensen met diabetes is dit sowieso aan te bevelen, aangezien zij meer kans op wonden en ontstekingen aan hun voeten lopen als ze de likdoorn zelf behandelen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Wandelmagazine.eu/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren