Tagtik

Op stap in Slovenië moet je zeker deze wijnen proeven

Wie Slovenië zegt, denkt onmiddellijk aan zijn prachtige hoofdstad Ljubljana, de meren van Bled en Bohinj en zijn prachtige kustlijn. Dit buurland van Oostenrijk, Hongarije, Kroatië en Italië heeft echter ook zeer lekkere wijnen! Zij bieden een mooi alternatief voor de klassieke wijnen zonder daarbij in te boeten aan grootsheid, karakter of traditie.

In Slovenië zijn drie grote wijngebieden, deze liggen verspreid over het hele land. Elk gebied heeft zijn eigen regio’s met daarin eigen wijneigenschappen, cultuur, druiven en smaken.

Primorska (Primorje)
Dit is het wijngebied tegen de Italiaanse grens. Primorje betekent ‘bij de zee’. De regio heeft dan ook belang bij de invloeden van de Adriatische zee. Ook de wind ‘de burja’ heeft veel invloeden op de wijngaarden. De wijnen uit deze regio staan er bekend als droge wijnen, vol van mineralen, met subtiele zuren en aroma’s. Dit gebied deed als eerste een poging om internationaal bekend te worden voor hun kwaliteitswijnen. De meest voorkomende druiven zijn hier de witte druif de rebula, maar ook internationale druiven als chardonnay, sauvignon blanc. Voor Sloveense rode wijnen zie je veel refosko en merlot. Dit gebied is onder te verdelen in vier subregio’s: Brda, Vipavka Dolina, Kras en Koper. Brda is een van de regio’s die op de grens met Italië ligt. Je kan de grens met Italië meerdere keren per dag kruisen zonder te weten. Brda betekent heuvels, wat verwijst naar het landschap. Het gebied ligt tussen de zee en de Alpen, ooit was het zee. De wijnstokken staan hierdoor aangeplant op een oude zeebodem. De wijnen die hier gemaakt worden zijn bijzonder en goed. Je ziet ook veel oranje wijnen hier vandaan komen. Normaal gesproken zou je bij witte wijnen zo min mogelijk schilcontact willen hebben, hier doen ze dit expres, zo ontstaan er amberkleurige wijnen. Deze amberkleurige wijnen noemen we oranje wijnen! Primorska kunnen we dus veruit het meest interessante wijngebied van Slovenië noemen.

Posavje
Wijngebied voor Sloveense bulkwijn Posavje, het is een klein gebied en het minst ontwikkeld. Voornamelijk bekend van bulkwijnen en om haar cuvees, (blend wijnen). Deze wijnregio is bekend van vier wijnregio’s en ligt in het zuidoosten van Slovenië.

Podravje
De Sloveense wijnregio Podravje is gelegen tegen de Oostenrijkse grens en de grens van Hongarije. Dit wijngebied is al zeer oud, het was al belangrijk in de Romeinse tijd. Een lange tijd heeft dit wijngebied bekend gestaan om ze zoete wijnen, inmiddels is hier verandering in gekomen. Ze staat inmiddels bekend om vele witte wijnen maar ook om de schuimwijnen die in vergelijking met vele champagnes absoluut het proberen waard zijn!

Gezondheid! Na zdravje!

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

 

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren